Contactclowns Liselotte en Lena

Heeft u al een gehoord of kennis gemaakt met de contactclowns Liselotte en Lena? Nog niet? Dan willen zij zich graag aan u introduceren.

Klik op volgende link om het filmpje op Omroep Zeeland te bekijken:
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/98637/Met-een-rode-neus-op-mag-je-alles-video

 

Wij zijn Liselotte en Lena, ofwel de contactclowns in de zorg. Wij brengen mensen met dementie of een verstandelijke beperking een bezoekje. Met onze clownstechnieken proberen wij  in de belevingswereld van de cliënt te komen. Met veel gevoel en respect benaderen wij een cliënt en proberen we een reactie te ontlokken. Dit varieert van kleine reacties zoals een glimlach of meedeinen op een liedje tot het meezingen van een lied, dansen of het vertellen van een verhaal. Bij cliënten die in een verzonken stadium zitten kan een zachte aanraking of wiegeliedje al ontspanning geven. Door mee te gaan in de beleving mee van de cliënt  komen we soms tot verrassende resultaten.

Het contact gebeurt in de woonsituatie waar de cliënt zich op dat moment bevindt. Wij proberen één-op-één contact  te maken, maar soms leent het zich ervoor om contact te maken in een groepje. Wij brengen vrolijkheid en ontspanning, komen zonder verwachtingen en daarom is daarom is alles prima. Ook als er geen reactie of zelfs negatieve reacties komen dan respecteren wij dit. Onze bezoekjes moeten dan ook niet als optreden of animatie worden gezien maar als extra belevingsgerichte en persoonlijke zorgmomenten.

Waarom werkt het zo goed om contact te maken als clown?
Omdat een contactclown:

  • een groot wandelend hart is die liefdevol contact maakt
  • vol verwondering en nieuwsgierig is
  • geen verwachtingen heeft
  • open, transparant en eerlijk is
  • oprechte aandacht geeft
  • communiceert op een speciale manier en zo cliënten uitnodigt voor communicatie over en weer
  • geen vragen stelt

Binnen Warmande brengen wij minimaal 2x per jaar bezoekjes aan de cliënten op de afdelingen Boterbloem, Korenbloem, Klaproos in woonzorgcentrum Stelle, de verpleegunit Boulevard in Hooge Platen en de verpleegunits Kolfweide en Kanonnestraat in Rozenoord.

Andere instellingen kunnen ons ook inhuren. Zo hebben we inmiddels ook bezoekjes gebracht aan de verpleegunits Zeeschep en de Parel van woonzorgcentrum Coensdike in Aardenburg en aan de verpleegunits Tivoli en Molenberg van Emmaus in IJzendijke. Bij stichting Tragel in Oostburg hebben we een bezoek gebracht aan mensen met een verstandelijke beperking.

IMG_4215

Volgens jullie een speciale opleiding voor contactclown?
Ja, zeker. Wij volgen onze opleiding bij de Clownsschool Esterella in Utrecht. In januari 2016 starten wij de derde en laatse module van onze opleiding. In deze module wordt de clown en muzikaliteit verder uitgelicht en ingeoefend. We krijgen naast theorie en oefendagen, ook twee praktijkdagen waar we geobserveerd en gefilmd worden. Bovendien krijgen we feedback op onze bezoeken.

Hoe kunnen andere zorginstellingen jullie inhuren?
Alle zorginstellingen die, na het lezen van dit stukje,  belangstelling hebben om ons in te huren kunnen informatie en tarieven opvragen via Warmande op het telefoonnummer
0117 – 45 94 00 (vraag naar Annelies Ocké). Mailen kan ook : a.ocke@warmande.nl of ravandevijver@planet.nl (Nicole van de Vijver).